Vid lätta besvär av tinnitus är i första hand information om tillståndet och livsstilsförändringar aktuellt istället för sjukskrivning. Anpassningar på arbetsplatsen kan vara aktuella.
Vid måttliga besvär av tinnitus med sömnsvårigheter, stresstillstånd eller uttalad trötthet finns förutom information om tillståndet och livsstilsförändringar även behov av fördjupad tinnitusrehabilitering. Behov av heltidssjukskrivning kan finnas i upp till två veckor för möjlighet till kognitiv vila och att starta avslappningsövningar och fysisk träning.
Vid svåra tinnitusbesvär som uttalade koncentrationssvårigheter och/eller uttröttbarhet kan behov av heltidssjukskrivning finnas i upp till sex veckor för möjlighet till kognitiv vila och att starta avslappningsövningar och fysisk träning.
Vid måttliga och svåra tinnitusbesvär vid första bedömning, eller som ett sätt att trappa upp arbetstid efter en period av heltidssjukskrivning, kan partiell sjukskrivning övervägas i upp till tre månader.
Försäkringsmedicinsk information
Det finns en spännvidd för hur tinnitus påverkar olika individers arbetsförmåga och förmåga att utföra olika aktiviteter. Därför måste bedömningen av arbetsförmågan ske individuellt utifrån individens unika förutsättningar och sysselsättning.
En grundförutsättning är att arbete ger en distraktion från tinnitus och den ljudberikning som finns runt personen under arbetstid är positivt så länge det inte rör sig om besvärande buller. Arbete ger en trötthet och medför regelbundna vanor vilket är positivt för sömn och därmed positivt för tinnitusbesvären.
Tinnitus i sig är inte skäl till sjukskrivning, utan det är konsekvenserna till tinnitus som kan motivera sjukskrivning. Längden på sjukskrivningen måste bedömas individuellt men ska ge rimlig förutsättning till kognitiv återhämtning och samtidigt inte vara så lång att återgång till arbetet blir svår och personen riskerar att komma ifrån arbetsmarknaden.
Vid tinnitus som bedöms vara ett led i ett ångest-, och depressionstillstånd eller vid utmattningssyndrom bedöms tillståndet utifrån dessa förutsättningar tillsammans med besvären av tinnitus.
Vid tinnitus och samtidig hörselnedsättning behöver detta tillstånd också vägas in i bedömning, se beslutsstöd för hörselnedsättning
Symtom, prognos, behandling
Tinnitus innebär att höra ljud som inte har en yttre källa och som inte kan höras av andra. Tillståndet finns i alla åldrar och är mycket vanligt. Hos en del personer leder tinnitus till påverkan på sömn och allmän hälsa.
Det är vanligt att tinnitus uppstår på grund av en hörselnedsättning, till följd av bland annat bullerskador, åldersförändringar eller sjukdomar. Tinnitus förekommer även hos normalhörande. Faktorer som påverkar tinnitus är spänningsproblem i nack- och halsmuskulatur och käkmuskulatur, eller stresstillstånd, ångesttillstånd och depression.
Symtom
Hur tinnitusljud upplevs är individuellt. Typ av ljud och ljudstyrka varierar från person till person samt hos samma person över tid. Ljudet kan växla från dag till dag samt mellan olika situationer och tidpunkter på dygnet. Det kan exempelvis vara toner, brus eller knackningar. Ljudnivån varierar från ett svagt bakgrundsljud som endast hörs i tysta miljöer till ett starkt ljud som låter mer än ljud i omgivningen. En person med tinnitus kan samtidigt vara ljudöverkänslig och mängden ljudintryck kan påverka tinnitus negativt.
Prognos
Hur svåra tinnitusbesvär en person har beror på hur starkt hen påverkas av ljudet. Det är vanligt att tinnitus förvärras av stress, ångest, nedstämdhet och depression. Tinnitus karaktär kan variera över tid. Många gånger minskar tinnitusbesvären. Ibland går tinnitus inte över utan blir ett permanent tillstånd. Även i de fall där tinnitusljudet inte minskar kan konsekvenserna, det vill säga lidandet av tinnitus lindras, inte minst om personen får tillgång till rehabilitering.
Behandling
Den behandling som ges vid tinnitus kan sammanfattas som tinnitusrehabilitering, Målsättningen är att minska tinnitusbesvären och minska den stress som ofta kommer med att ha besvären. Det är inte alltid tinnitus minskar eller försvinner, men syftet är att minska lidandet och öka livskvaliteten. Det kan innebära att förbättra sömn och främja den allmänna hälsan genom att tillsammans med personen identifiera och jobba med livsstilsfaktorer som påverkar, såsom fysisk aktivitet och stress. En viktig del som bör komma tidigt i behandling är information om tillståndet vilket syftar till att göra personen tryggare.
En grundläggande behandling vid tinnitus är att behandla eventuell hörselnedsättning med adekvata hörhjälpmedel. Om tinnitus är störande i tysta ljudmiljöer, till exempel vid insomnandet, kan man ljudberika med ljud som känns bekväma, till exempel naturljud. Vidare är det viktigt att träna förmågan till avslappning i spända muskler. Kognitiv beteendeterapi kan minska tinnituslidande genom att stärka personens egen kontroll och minska katastroftankar och oro.
Vid akut insättande svår tinnitus kan personen hamna i akut kris och vara i behov av sömnmedicin och intensivt omhändertagande där snabb kontakt med läkare, kurator och annan personal inom tinnitusrehabilitering är viktig.
Funktionsnedsättning
Tinnitus kan ge problem med sinnesfunktioner. Det kan till exempel vara
svårt att upptäcka ljud
svårt att skilja mellan ljud
svårt att avgöra varifrån ett ljud kommer
svårt att urskilja tal
ljudöverkänslighet
huvudvärk.
Tinnitus kan ge problem med psykiska funktioner. Det kan till exempel vara
långsammare tankeprocesser och bearbetningshastighet
problem med exekutiva funktioner, till exempel planering och beslutsfattande
stress, oro, nedstämdhet, ångest
nedsatt auditiv perception, att känna igen och tolka ljudintryck.
Aktivitetsbegränsning
Tinnitus kan ge problem att uppfatta tal och ansträngningen det medför kan ge svårigheter att lära och att använda kunskap. Det kan till exempel vara
svårt att följa med i en muntlig framställning
svårt att fokusera och behålla uppmätksamheten.
Tinnitus kan göra det svårare att hantera stress och andra psykologiska krav.
Problem att uppfatta tal kan även göra det svårt att kommunicera, exempelvis att förstå det som sägs.
Information om rehabilitering
Vid arbetssituationer med ljudintryck som påverkar tinnitus kan tillståndet förvärras tillfälligt. Det kan gälla ljudnivåer som i sig inte är hörselskadande, men som påverkar personens tinnitus. Personen kan ha koncentrationssvårigheter och en trötthet som motiverar anpassade arbetsuppgifter. Översyn av ljudmiljön på arbetsplatsen är viktigt och åtgärder kan vara att få ned bullernivå samt för att öka hörbarheten. Följande anpassningar kan vara aktuella:
Avskärmad arbetsplats.
Anpassning av ljudmiljön på arbetsplatsen, minska buller med hjälp av exempelvis akustikplattor och dämpande mattor.
Anpassning av arbetsuppgifter, exempelvis att minska tid där personen arbetar i buller.
Flexibel arbetstid för återhämtning samt möjlighet att arbeta på distans för en lugnare arbetsmiljö kan underlätta.
Se över att mängden arbetsuppgifter och att den tid de ska utföras på är anpassad till personens arbetsförmåga, det vill säga minska stressmoment.
Adekvata hörselskydd, exempelvis i de fall personen arbetar i miljöer med starkt omgivningsljud.